2022.05.24.

Akikre büszkék vagyunk - Balázs János zongoraművész

Balázs János nem csupán a nagydíjat, a közönség szívét is elnyerte New Yorkban

Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész nyerte a Music International Grand Prix-t New Yorkban, valamint elnyerte a közönségdíjat is – a hírt a Cziffra Fesztivál szervezői közölték az MTI-vel.

A verseny történetében ez az első alkalom, hogy New Yorkban, a Music International Grand Prix döntőjében magyar győztest hirdettek. Balázs János zongora kategóriában ért el első helyezést, és a közönségdíjat is elnyerte.

A nemzetközi versenyre lemezanyagokkal lehetett nevezni, a döntő utolsó szakaszát viszont a művészek személyes részvételével tartották a zsűri előtt a Kaufman Music Centerben. A közleményből az is kiderül, hogy Balázs János novemberben megjelent ImprovisArt című albuma az első helyen került a verseny döntősei közé. 

Cziffra György miatt lett zongorista 

A Music International Grand Prix-győzelem különös értékét mutatja az is, hogy Balázs János ImprovisArt című műsorát a Cziffra György-emlékévre állította össze, azt a világ több pontján koncerten is bemutatta már. 

Balázs János a Cziffra György-emlékév művészeti vezetője, Liszt Ferenc-díjas, Kossuth-díjas zongoraművész, a Magyar Művészeti Akadémia levelező tagja.

Az Index számára 2016-ban készült interjúban Balázs János azt mondta, hogy 

Gyerekkoromban nem múlt el nap, hogy ne került volna szóba Cziffra György, mert a nagypapám csellistaként ahogy másokat, őt is ismerte az éjszakai zenészéletből. Hatévesen bakelitlemezről hallgattam a felvételeit. Teljesen elbűvölt, hogy milyen finoman, de mégis milyen markánsan és egyedien tudott játszani. Ekkor döntöttem el, hogy klasszikus zenét akarok tanulni, a családunkban elsőként.

Zongorajátékát az Index olvasói 2020-ban a Concerto Budapest Beethoven-napján is megcsodálhatták, hiszen a koncertsorozatot az Index élőben közvetítette.

Forrás:https://index.hu/kultur/2022/05/23/balazs-janos-zongora-music-international-grand-prix-nyertes-new-york/