2022.05.06.

Budapest Bár interjú

Nagyon sokfélék vagyunk” – interjú a Budapest Bár vezetőjével, Farkas Róberttel

Már majdnem az összes jegy elkelt a Budapest Bár duplakoncertjére, melyet május 21-én, a MÜPA Hangversenyteremében tartanak – az est vendégművésze Pokorny Lia lesz. Az esemény alkalmából a zenekar vezetőjével, Farkas Róberttel beszélgettünk.

Az interjú idején Farkas Róbert éppen Észak-Olaszországban tartózkodik. Saját bevallása szerint minden évben igyekszik néhány hetet abszolút nyugalomban tölteni – annak érdekében, hogy teljesen feltöltődve ugorhasson neki a nyári szezonnak. Sikerekben valószínűleg most sem lesz hiány, ugyanis a május 21-ei koncertre már csak néhány jegy maradt.

Beszélgetésünk apropójául a Müpás duplakoncertetek szolgál. Milyen személyes élmények és érzelmek fűznek titeket ehhez a helyszínhez? 
Mindig nagy esemény, amikor a Budapest Bár a MÜPÁ-ban lép fel, hiszen az ország egyik legrangosabb helyszínéről van szó, a szakmában mindenki kitüntetett figyelemmel készül ezekre a koncertekre. Sokszor játszottunk már a Müpában, de két eseményt emelnék ki: az egyik az ötéves születésnapi koncertünk volt, ahol külföldi vendégeink is voltak, de kiegészült a zenekar fúvós szekcióval is. Számomra nagy élmény volt, hogy ott játszhattam a Csajkovszkij hegedűverseny III. tételét – amit egyébként a diploma hangversenyemen szintén eljátszottam. A másik emlékezetes esemény 2020-ban az autós koncert volt, ami az egyik legbizarrabb élményünk volt: a covid miatt a közönség autókban ülve nézte a Müpa oldalára vetített koncertet, mi pedig Marbent játszottunk a nagyteremben – közönség nélkül. Nagyon furcsa élmény volt, de azokban a hetekben annak is örültünk, hogy egyáltalán mi együtt lehettünk a színpadon.

Az a bizonyos Nők Lapja-fotózás… – Fotó: Bulla Bea

A soron következő koncert egyik szervezője a Nők Lapja. Mi köt benneteket lapunkhoz?
Nők Lapja szinte a kezdetektől a Budapest Bár életének része, hiszen az első „komoly” fotózásunk épp a Nők Lapjába készült – ha jól emlékszem, 2008-ban, az egyik patinás kávéházban fotóztak minket. Ezeket a képeket néha ma is elővesszük és elcsodálkozunk rajta, milyen fiatalok voltunk akkor. Szerencsére a zenekar összetétele azóta sem változott sokat, szinte mindenki velünk tartott az elmúlt tizenöt évben.

Mit árulhattok el a közelgő koncertekről? Ezúttal milyen különlegességgel kedveskedtek a közönségnek?
Idén tizenöt éves a Budapest Bár, és ebből az alkalomból új albummal készülünk. Néhány friss szerzeményt már hallhat a MÜPA közönsége, de természetesen a régi kedvencek is elhangzanak majd. Különlegesség még az, hogy ritkán lépünk fel ennyi énekessel: május 21-én az öt tagú zenekaron kívül közreműködik hét énekes, nevezetesen Behumi Dóri, Németh Juci, Keleti András, Kollár-Klemencz László, Szűcs Krisztián, Tóth Vera és Kiss Tibor, a vendégünk pedig a csodálatos Pokorny Lia lesz.

Liával mióta ismeritek egymást? Mi a közös történetetek?
Szereplője voltam egy, Seres Tamás által szerkesztett és rendezett irodalmi műsornak 2020-ban, melyben Lackfi János karantén alatt írt verseit adta elő Pokorny Lia és Máté Gábor, Ökrös Károly barátommal pedig mi játszottuk ehhez a zenei betéteket. Ekkor találkoztam először Liával, akivel már ott elhangzott egy közös dalunk, és már akkor felmerült, hogy jó lenne együtt is folytatni a munkát. A következő évben egy nyári nagykoncertre hívtuk el, és mondhatom, kölcsönösen nagy élmény volt a vendégszereplése, úgyhogy akkor egyértelművé vált, hogy folytatni fogjuk. A május huszonegyedikei koncerten mindennek eredményeképp három dalt adunk elő közösen.

A zenekar tavaly a Margitszigeten – Fotó: Erdélyi Gábor

A zenekar az 1920-30-as évek budapesti kávéházainak világát tartja egyik legnagyobb inspirációjának. Mit gondoltok, miben lehetett más az élet akkor a fővárosban?
Akkoriban a legtöbb szórakozóhelyen volt élőzene, ami a jelenlegi helyzetről nem mondható el. Szinte mindenkinek volt törzshelye, egy-egy kávéházban különböző szakmák, társadalmi rétegek gyűltek össze, tulajdonképpen sok embernek az volt a nappalija. Legalábbis mi így képzeljük el ezt a világot, ami az élőzene és a közösségek miatt inspiráló számunkra. Arról nem is beszélve, hogy nem véletlen, hogy ebből az időszakból maradt ránk a „pesti dal”, és számtalan jobbnál jobb szerző és előadó tűnt fel ebben a korban.

Idén ünnepli a zenekar fennállásának 15. évét – ehhez ezúton is gratulálunk nektek. Mit tartotok az általatok elért eddigi legnagyobb eredménynek?
Számunkra is meglepetés, hogy a Budapest Bár megélt tizenöt évet, hiszen nagyon sokan és sokfélék vagyunk. A legnagyobb eredmény talán az, hogy ezt a csapatot egyben tudtuk tartani, és bátran mondhatom, hogy igazi közösséggé vált a társaság, aminek nagyon jó érzés, hogy része, illetve vezetője lehetek. Természetesen a tizenöt év alatt voltak nehézségek –szakmai és emberi értelemben egyaránt–, de eddig mindig sikerült tovább lépnünk, továbbra is inspiráljuk egymást. A másik nagy eredménynek tartom, hogy megismertettük újabb generációkkal száz év magyar dalkultúráját úgy, hogy nem múzeumi örökségként, hanem élő hagyományként kezeltük. Nem utolsó sorban büszke vagyok arra is, hogy nagyon sok ember látogatja a koncertjeinket – ráadásul igazán változatos a rajongói táborunk. Jönnek unokák nagymamával, de a Budapest Bár tipikus barátnős program is: gyakran együtt, csapatokban érkeznek a koncertjeinkre. Előfordult, hogy felhívtak az egyik helyszín szervezői, hogy szerintünk eladhatnak-e egyszerre 30 jegyet, mert azt hitték, hogy jegyüzérek akarják azokat megvásárolni. De tudunk olyan házaspárról is, akik több száz koncertünkön voltak már, sőt, leánykérésben is asszisztáltunk nem egyszer.

Nem semmi múltja van a közösségeteknek! Milyen tervekkel tekintetek a jövőbe? 
Egyelőre a tizenöt éves évfordulóval foglalkozunk, lesz egy jubileumi koncertünk a Budapest Parkban júliusban, és megünnepeljük a legelső koncertünk tizenötödik évfordulóját egy születésnapi koncerttel a Várkert Bazárban decemberben. Szeretnénk további együttműködéseket vendégekkel, külföldiekkel és magyarokkal egyaránt. 

Budapest Bár a Budapest Parkban – Fotó: sinco

Ki az a magyar előadó, akivel még nem kollaboráltatok, de nagyon szeretnétek?
Szeretnénk fiatal magyar előadókkal is bővíteni a vendégek körét, már vannak ötleteink, de ezeket egyelőre meglepetésnek szánjuk. Sőt, vannak nagy álmaink külföldi előadók tekintetében is, de egyelőre ezeket sem áruljuk el!

Mi az a társadalmi ügy, amelyet a legfontosabbak tartotok? 
Néhány éve különböző módokon támogatunk egy borsodi fiatalokkal foglalkozó szervezetet, akik tehetséggondozással, zenei neveléssel foglalkoznak. Stúdiófelszerelést, hangszereket adományoztunk számukra, szereztünk további támogatókat, meghívtuk őket néhány koncertünkre, valamint a mentorálásukkal is foglalkozom én is, és a Budapest Bár néhány énekese. A legfontosabbnak a kilátástalan helyzetben lévő roma gyerekek és fiatalok tanítását, nevelését tartjuk – ebben próbálunk segíteni.

Kiemelt kép: A Budapest Bár a Budapest Parkban (részlet) – Fotó: sinco

Forrás:https://www.noklapja.hu/nagyon-sokfelek-vagyunk-interju-a-budapest-bar-vezetojevel-farkas-roberttel/