2022.08.10.

Emlékezzünk-Esma Redzepova

79 éve született Esma Redzepova

Tehetség, méltóság, egyéniség - emlékezzünk az utánozhatatlan, példamutató legendára, Esmára.

Esma Redzepova a soknemzetiségű macedón fővárosban, Skopjéban született 1943. augusztus 8-án. Családjától több kultúrát is örökölt, hiszen édesapja, az albániai szerb Ibrahim nagyanyja iraki zsidó volt, nagyapja katolikus cigány, míg Esma édesanyja, Canija pedig macedón és török muszlim családból származott. A színes balkáni gyökerekkel rendelkező családban természetes volt, hogy Esma megtanulta a romani, azaz a cigány, a macedón, a szerb és a török nyelvet is​​, és természetesen valamennyi kultúra erősen hatott rá.

Esma apja, Ibrahim mindenféle munkát elvállalt, hogy felnevelje hat gyermekét, akik között Esma volt a második legfiatalabb. Volt hordár, énekes, dobos, cirkuszi erőművész, majd miután a háborúban az egyik lába megsérült, cipőtisztítással kereste a kenyerét.

Egyszer apám dolgozni indult. – Emlékezett vissza később Esma. Mankóval járt és úgy cipelte a cipőtisztító dobozát én pedig mögötte mentem. Egy jómódú hölgy megsajnálta, odalépett hozzá, és pénzt akart adni neki. Ő azonban így szólt: "Hölgyem, köszönöm a felajánlott pénzt, de nem tudom elfogadni. De látja a kislányomat hátam mögött? Elküldöm őt az Ön házába, hogy összeszedje az összes cipőt, én pedig mindet megtisztítom. Ha kész vagyok a munkával, akkor elfogadom a pénzt.”

A család szegénységben élt, de Esma visszaemlékezése szerint szomszédaik még nehezebb körülmények között, vályogkunyhókban éltek Szkopje óvárosában.

Esma édesanyja, Canija nagyon fontosnak tartotta az oktatás szerepét, így mind a hat gyereke elvégezte az általános iskolát. Mindez ma nem tűnik különösebb eredménynek, de az ötvenes évek elején egy macedóniai szegénynegyedben nagy jelentősége volt. Esma 9 éves volt, amikor bátyja, Fari elvitte őt egy szkopjei cigány kulturális egyesület, a Skopje Romano Phralipe zenei tanfolyamára. Esma nagyon gyorsan tanult és könnyen elsajátította a bonyolultabb ritmusokat és dalokat is.

„Amikor elkezdtem iskolába járni, észrevettem, hogy nem fogadnak el a többiek. – Emlékezett vissza Esma. A gyerekek azt mondák: cigány, és senki nem akart mellém ülni. Sírva mentem haza, de otthon az egyik nagynéném így vígasztalt: mi azért vagyunk mások, mert egy India nevű országból jöttünk, ahol mindig süt a nap, és ezért sötétebb a bőrünk színe.”

A vegyes kulturális gyökerekkel rendelkező kislányban végül a cigány identitás lett a legerősebb. A különleges tehetségű kislány 12 évesen már zenét szerzett. Cigány nyelvű dalaira mindenki felfigyelt a városban.

Esma tehetségét korán felismerték. 14 évesen megnyert egy tehetségkutató versenyt, amelyet a Skopjei Rádió is támogatott. Az igazi karrierje azonban akkor indult el, amikor a híres macedón harmonikaművész, Stevo Teodosievski egy koncerten meghallotta őt énekelni.

„Úgy érezte, van valami különleges a hangomban – mesélte később Esma. Talán az éneklés szeretete, talán a keleti gyökereim, de valami megfogta őt. Felajánlotta, hogy segítené az énekesi pályámat. Ehhez apámtól is engedélyt kért, és a következő szombaton elindulhattam az első profi turnémra.”

Esma hét évvel később hozzáment mentorához és 1997-ig Stevo Teodosievski haláláig boldog házasságban éltek és közösen koncerteztek. Mivel Esmának nem lehetett gyereke, férjével szegény cigány árvákat fogadtak örökbe. Összesen 47 gyermeket neveltek fel, akiket zenélni tanítottak, majd folyamatosan színpadra vitték őket. Együttesét - férje iránti tiszteletből - ma is Ensemble Teodosievskinek nevezi.

„Mindig úgy alakítottam, hogy egyszerre hét gyereknél több ne legyen. Így most viszont negyvenhét zenészem van, akikből annyi mindig ráér, amennyi egy zenekarhoz kell. Ez volt az én befektetésem.” – meséli az énekesnő.

Esma zeneiskolát is alapított a szegény cigány gyermekek számára, ezenkívül pedig egy alapítvánnyal is támogatja őket.

Esma Redzepova 1957 óta koncertezik. Többszáz dalt szerzett, lemezeit a világ minden táján hallgatják. Cigány dalai a balkáni népzene szerves részévé váltak, zenéjével az egykori Jugoszlávia minden szegletében találkozhatunk. Macedónia, Szerbia vagy Horvátország éttermeiben, kávézóiban és kocsmáiban mindenki ismeri Esma hangját. Az énekesnőt ma már minden idők legsikeresebb előadójának tekintik Macedóniában. Pályafutása során rengeteg díjat nyert, kitüntette az UNICEF, 2002-ben pedig Nobel Béke-díjra jelölték. Hazájában, Macedóniában 2 platina- és 8 aranylemeze van. Évi többszáz koncertje közül sokat humanitárius célból tart. A cigány közösségek számára példaképpé vált, aki nem csak zenéjét, de egész életét a cigány kultúra és a cigány nép felemelésének szentelte.

A különleges hanggal megáldott, 14 éves kora óta koncertező Esma Redzepova nemcsak a balkáni zenekultúra jelképe. Személye a cigány muzsika számára épp oly meghatározó, mint Maria Callas az operának vagy Ella Fitzgerald a jazznek, így nem csoda, hogy az 1976-ban, Indiában rendezett Első Cigány Fesztiválon a cigányzene királynőjévé kiáltották ki.

2016-ban hunt el, 73 eves korában.

Forrás: Híres roma származású emberek Facebook oldala