2022.05.11.

Megtisztelő elimerést kapott Dr. Gulyás Klára

Pro Minoritate díjat kapott Dr. Gulyás Klára

Ismét örömteli és felemelő megtiszteltetésben részesült alapító és szerkesztőtársam, Dr. Gulyás Klára.

Szívből gratulálok, Klára! Légy szerencsés!

Pro Minoritate díj: Dr. Gulyás Klára

„Kulturális antropológus. Kutatási érdeklődésének középpontjában a Kárpát-medencében élő etnikumok és kisebbségek komplex kutatása áll. A Tokaj-Hegyalja Egyetem egyetemi adjunktusként és az Episztémé Egyesület elnökeként - a roma kultúra mellett - nagyon fontosnak tartja a magyarországi nemzetiségi kultúrák kölcsönös megismertetését, elfogadását.

Dr. Gulyás Klára Miskolcon született, szülei roma származásúak, akik gyermekeik tanítását kiemelten fontosnak tartották. Gulyás Klára óriási tudásvágya három alap- és két mesterdiplomáig, valamint a doktori cím megszerzéséig hajtotta. Az otthonról kapott szeretet és tanulási vágyának támogatása segítette abban, hogy megvalósíthassa önmagát.

A Fazekas Utcai Általános Iskolából indulva, a Szemere Bertalan Gimnázium után a Debreceni Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem és a Miskolci Egyetemre következett. A kulturális antropológia mesterszak elvégzése volt a legmeghatározóbb élménye tanulmányai során, megtalálta igazi önmagát. 2016-ban kezdte el az egri Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Neveléstudományi Doktori Iskoláját, amit kiváló eredményei miatt, két év múlva állami ösztöndíjjal végzett el.

Jelenleg a Tokaj-Hegyalja Egyetem egyetemi adjunktusa és interkulturális referense.

A család és a tanítás mellett tevékenyen részt vesz a közösségi szervezetek életében is. Tanulmányaival egy időben csatlakozott az önkormányzat mentorprogramjához.

2019-ben részt vett az Episztémé Kulturális Egyesületet megalapításában, melynek elnöke.

Jelentős szerepet vállalt a roma holokauszt áldozatainak állított emlékmű létrehozásában, amit 2021. augusztus 2-án avattak fel Miskolcon a Kálvária domb aljában. Nagyon fontos volt számára, hogy valóban a képességeinek köszönhetően érje el a dolgokat, hogy az emberek ne állíthassák, hogy pozitív diszkrimináció eredményei.

Dr. Gulyás Klára az általa felvállalt feladatok miatt méltó a Pro Minoritate díjra”. -

Forrás: https://minap.hu/.../miskolcot-unnepeljuk-elismeresek...