2022.05.02.

Példaképeink

Dr Horváth József rákkutató, aki a cigánytelepen nőtt fel

Horváth József molekuláris genetikával foglalkozó kutatóbiológus. Ő a „roma rákkutató”, akit szárnyára vett a hírnév, és aki aztán megtanulta tudatosan használni a médiát. Mélyszegénységből jött, most 34 évesen a Teremtőtől kapott tehetséggel az általa mutatott irányt követi: segít az embereknek megváltoztatni az életüket.

Nagyon közvetlen, nagyon sportos és nagyon vagány: első látásra nehéz eldönteni, hogy az edzőteremből vagy a tetoválószalonból érkezett-e. Ahogy a gyerekéveiről, a családjáról, a tanulmányairól, a körülményeiről és a hivatásáról – sőt, küldetéséről – beszél, felfejtődnek egyre újabb rétegei. Horváth József „Joz” világéletében kilógott a sorból. A karcagi cigánytelepen kitűnő eszével, most azzal, hogy a közösségi oldalon 134 ezres tábor követi bejegyzéseit, fotóit. Karcagról Debrecenbe, Debrecenből két éve a nyugati határszélre, Iklanberénybe hozta a sorsa.

– Roppant eleven, túlmozgásos, nehezen kezelhető gyerek voltam. Igaz, nyílt, érdeklődő is, mindig fogékony voltam a tanulásra. Kitűnő tanuló, sőt, iskolaelső voltam általános és középiskolában is, amihez elég volt a tanórákon odafigyelnem. Az iskolán kívül minden megtalált. Olyan szempontból szerencsém volt, hogy a szüleim és főleg a tanáraim azt erősítették, hogy tanulással ki tudok kiszakadni abból a közegből. Nem hagytak lecsúszni, pedig arra is megvolt az esély. Állandó pénztelenségben éltünk, tízévesen már dolgoztam, építkezéseken például. És állandóan rajtam volt a bélyeg, hogy cigány vagyok. Azt láttam magam körül, hogy a diszkrimináció ellen az erőszak egy működő reakció. Hatalmas lelkierő és tudatosság kellett, hogy ne ezt válasszam: sokáig olyan vezető akartam lenni, aki segíti a cigányok jogi ügyeit – meséli.

Először a pécsi Gandhi Gimnázium diákja lett, de anyagi okok miatt vissza kellett mennie Karcagra – a Szentannai Sámuel Mezőgazdasági Szakközépiskolában fordult a természettudományok felé. Kolostyákné Pljesovszki Zsuzsannát, a biológiatanárát említi: „Ő a szó jó értelmében anyám helyett volt anyám, Futó Lajos osztályfőnököm pedig apám helyett volt apám. Mindketten fiaikként neveltek belőlem becsületes embert, és segítettek a céljaim elérésében” – írja egy bejegyzésében. Tizedik osztályban a Kitaibel Pál Középiskolai Biológiai és Környezetvédelmi Tanulmányi Versenyen megyei második lett. Drogprevencióval kapcsolatos kutatásba kezdett. Mi zajlik egy drogfelhasználó agyában? – erre volt kíváncsi. A pályamunkát bő két év alatt rakta össze – egyetemi szintű tudást kellett felszednie. Az országos TUDOK-konferencián (Tudományos Diákkörök Országos Konferenciája) nagydíjat nyert 12. osztályban – a karrierje alapját ez adta.

 Ingerszegény környezetben nőttem fel, sok visszacsatolást igényeltem. Utólag látszik, hogy végig ott volt az életemben az isteni gondviselés. Mindig voltak őrangyalaim, akik tereltek, irányt mutattak – mondja.

Az érettségi környékén hezitált a Nemzetvédelmi Egyetem, a jog és a biológia között. Végül a Debreceni Egyetem biológia szakára jelentkezett. Először biológusként, majd molekuláris biológia mesterszakon végzett. A genetikai eredetű betegségek érdekelték. 2013-ban kutatás indult nyál biomarker vizsgálatok szájüregi daganatos betegségekben és rákmegelőző állapotokban témában. Doktoranduszként csatlakozott be a kutatásba.

2015-ben a Nemzetközi Roma Napon neki ítélték az Aranypánt Díjat: a hagyományteremtő elismerést olyan roma hétköznapi hősök kaphatják, akik a mindennapi életükben példaként szolgálnak romák és nem romák számára. Egy évvel később Gergely Alexandra emlékdíjjal ismerték el. Akkoriban rengeteget szerepelt a médiában, motivációs előadásokat is tartott hátrányos helyzetű fiataloknak, hogyan tudnak egy-egy nehéz életszakaszon átjutni. Amikor már minden szakad, hogyan maradhat meg a hitük. Ő maga még 2013-ban a debreceni református cigány szakkollégiumban fogadta be Istent teljesen a szívébe.

Visszatérve az egyetemen töltött évekre: az alapdiploma megszerzése után biológusként, kutatóként alkalmazták – ott töltött 12 évet. 2018 éles váltást hozott.

– Nem a publikációid száma tesz jó kutatóvá, hanem hogy az elsajátított tudást hogyan tudod az életben használni és hogyan tudsz ember maradni – ez feszített belülről. Közben a Facebookon szembejött velem egy négyéves agydaganatos kislány, Dobos Noémi története, akit egy évig kezeltek kemoterápiával – súlyos mellékhatásként károsodtak az idegrostjai (neuropátia), ízületi gyulladások, végtagfájdalmak, bőrtünetek jellemezték. Felvettem a szülőkkel a kapcsolatot. Láttam esélyt a megoldásra, ami enyhítheti a tüneteket. Még középiskolásként kezdtem el foglalkozni a Cannabis sativa (kender) idegélettani hatásmechanizmusával. A kannabidiol (CBD) orvosi felhasználása a fő kutatási területem. A magas CBD-tartalmú kivonatokban nincs pszichoakítv anyag, terápiás szerek készülnek belőlük. Enyhíti a görcsöket, gyulladásokat, a hányingert, képes csökkenteni az onkológiai kezelések mellékhatásait, és kísérletesen is igazolták, hogy képes gátolni a rákos sejtek növekedését és az áttétképződés folyamatát. A kislány készítményére az összeget pillanatok alatt előteremtettem, korábban is sok karitatív gyűjtést szerveztem. A kérdés az volt, honnan lehetne beszerezni a megfelelő minőségű CBD-olajat. Ausztriában találtam egy céget, ahonnan megvettem a készítményt. Két hét intenzív gondolkodás után az asztalra csaptam: azért vagyok kutató, hogy kitaláljam a protokollt. Noéminek egy hónap múlva az összes tünete megszűnt, 3 hónap múlva ment MRI-kontrollvizsgálatra, a tumorok felszívódtak. Mindig kerestem a helyemet, hogy Isten mit tervez velem és hogyan kamatoztathatom a tudásomat. Akkor tudatosult, hogy komolyabban kell foglalkoznom mindezzel. Elkezdtem dolgozni a CBD-vel. A nagykereskedőt összekötöttem a betegekkel. Később szakmai tanácsadónak kért fel a táplálékkiegészítőket forgalmazó-gyártó cég. Feltétel volt, hogy az osztrák-magyar határhoz közel lakjak. Az egyik ismerősöm esküvőjére voltam hivatalos Bükfürdőre 2019 tavaszán. Elég az hozzá, hogy néhány hónap múlva a környékre költöztem.

Azóta József már cégtulajdonos Ausztriában: saját CBD-t, gyógygomba-kivonatokat, vitamin-komplexeket forgalmaz. 2020 év elején adódott lehetősége, hogy a minőséget 100 százalékig ellenőrizve, egy kézben tartva tudjon termékeket létrehozni több külföldi cég közös együttműködésével. Teljes palettát alkotott.Azt mondja, rengeteget képezte magát, hogy hitelesen meg tudja mondani a vizsgálati eredményeket látva, hogy az aktuális stádiumban milyen terméket és milyen dózisban érdemes használnia a betegnek. Meg kellett értenie a betegséget, ismernie a készítményt, összekapcsolni az orvosi beavatkozásokkal, az onkológiai kezeléssel. Azt is közli, ha nincs megfelelő szaktudása egy területen.

Ilyenek például autizmus, az ADHD, az idegrendszeri betegségek. Tudatosan, hatalmas teherbírással és szenvedéllyel teszi a dolgát. Fő célja a daganatos betegek palliatív terápiájának elősegítése, azaz a tünetek és mellékhatások csökkentése, amelyek a betegséggel és az azokhoz kapcsolódó terápiákkal járnak. Naponta ötven-száz e-mailre válaszol, amelyben tanácsot kérnek tőle a betegek egészségi állapotuk javítására. Több ezer embernek segített már így egyénre szabottan. Elsődleges célcsoportját a daganatos betegek jelentik. A CBD-olajak általánosan felhasználhatók gyulladásos megbetegedéseknél, rákmegelőző állapotoknál és daganatot követő tünetmentes állapotokban.

A szakmai mellett családi álma is teljesült. 2020 augusztusában megszületett kisfiuk, Benett József.

– A homlokomon mindig ott marad a C betű – mondja, de ha már egy ember életét meg tudom menteni vagy változtatni, megérte élnem – ez a mottója, e szerint él.

 

Forrás: https://www.vaol.hu/helyi-kozelet/2021/06/szerkesztosegunkben-jart-a-roma-rakkutato-horvath-jozsef-joz