2022.05.11.

Színház

Véget ért a Roma Hősök – V. Nemzetközi Roma Színházi Fesztivál

Az eddigi öt fesztivál alatt 29 előadás mutatkozott be a nagyközönségnek.

„Azért dolgozunk, hogy európai kortárs alkotások bemutatásával hívjuk fel a figyelmet a roma dráma és történetmesélés értékeire, továbbá a roma közösségek helyzetére, értékvezérelt emberek történeteit és nem mindennapi kihívásaikat állítva a figyelem középpontjába” – mondta Balogh Rodrigó művészeti vezető.

A Független Színház Magyarország a fennállásának tizenötödik évfordulójának alkalmából, május 5-én mutatta be a Roma Heroes Digital Collection of European Roma Theater and Drama elnevezésű színházi gyűjteményt. A gyűjtemény a színház és dráma értékeit, múltját, jelenét, alkotóit és műveit mutatja be. A látogatók különböző művészeket, színtársulatokat és színdarabokat találnak itt angol nyelven Írországtól Bulgáriáig, Spanyolországtól Ukrajnáig. A gyűjtemény kiemelt célja a kulturális örökségek összegyűjtése és hozzáférhetővé tétele az oktatási és művészeti kezdeményezések számára – ez az örökség a jövőbeli európai roma színházak szellemi alapjául is szolgálhat.

Az Európai Roma Színház Hálózat képviselői május 5-én azért érkeztek Budapestre, hogy egy közös nyilatkozatban osszák meg a jövőről alkotott képüket, egyúttal láthatóságot, támogatást és egyenlő esélyeket követeljenek a roma művészeknek. Meggyőződéssel hisznek abban, hogy összefogásukkal képesek lesznek változást elérni, és hogy a roma kultúra jelentősen gazdagítja az európai kultúrát. 

A fesztiválon bemutatott színdarabok egytől egyik fontos társadalmi kérdéseket vetnek fel.

A fesztivál az Európai Unió Kreatív Európa alprogram részfinanszírozásával valósult meg a budapesti ír nagykövetség támogatásával. Az eseményt a Visegrád Fund, a Szlovák Intézet, a Cseh Intézet, a Goethe Intézet és a Bortársaság támogatta.

Forrás: https://kultura.hu/veget-ert-az-roma-hosok-v-nemzetkozi-roma-szinhazi-fesztival/