2022.07.26.

Színház ajánló

MÁR CSAK EGY KISBUSZ KÉNE – ROMA SZEREPLŐKKEL KÉSZÜL A SZENTENDREI TEÁTRUM 2078 KM ELŐADÁSA

A Pro Progressione egy közösségi előadást készít a Szentendrei Teátrum szárnyai alatt. Az előadásban 5 roma szereplő lép színre, köztük Jancsi, aki nyaralást szervez 12 hátrányos helyzetű borsodi gyereknek. Az elmúlt hónapokban leszervezte a szállást, az étkezést, a programokat. Már csak egy kisbusz kéne, ami elviszi a srácokat 5 napra nyaralni a Velencei tóhoz. Az előadás teljes bevételét erre a nemes ügyre fordítják.

Kuru János az Emberség díjjal

Kuru János, 19 éves roma fiatalember, végzős gimnazista, aki palacsintasütést, mikuláscsomagosztást, kirándulást szervez borsodi, hátrányos helyzetű gyerekeknek a falujában. Idén ő kapta a svéd nagykövetség Raul Wallenberg Egyesületének Emberség díját.

Jancsi, az egyike azon öt magyar roma szereplőnek, aki fellép a 2078 km című előadásban a Szentendrei Teátrum színpadán, egy egyedülálló projekt keretében. Francia, szerb, cseh, magyar hátrányos helyzetű fiatalok hoznak létre közösen egy produkciót, a saját történeteikből, nemzetközi, szociális színházi szakemberekkel. Prózai jelenetek, zene, tánc, slam poetry váltja majd egymást a kb. 80 perces műsorban. A fellépés egy kétéves folyamat eredménye, mely a Pro Progressione művészeti szervezet projektje.

A szentendrei előadás teljes bevételét az Indahouse egyesület kapja, azon belül is a Kuru János Ácse által szervezett nyaralás 12 roma gyereknek, 5 napra, a Velencei tóhoz. Vagyis, a fent említett kisbusz-bérlésre fordítják, ami azért is lenne jó a hernádszentandrási tanulóknak, mert így a nyaralásból hazafelé, ruhaadományt is tudnak vinni a szeptemberi iskolakezdéshez. 

A 2078 km előadásra egy támogatói jegy ára 1500 Ft. Szeretettel várunk mindenkit július 28-án, csütörtök este 20:30-kor, a Városháza udvarára.

Jegyek itt kaphatók.

2078 – A Közösségi színházi előadásról:

Kikinda, Prága, Hernádszentandrás és Párizs Budapesttől mért távolsága összesen 2078 km. Ez az a távolság, amit a résztvevőink megtesznek azért, hogy közösen alkothassanak. Az út azonban, amit bejárnak, sokkal hosszabb ennél. 10 nap alatt a művészet segítségével közös nyelvet találnak maguknak, miközben megpróbálják áthidalni a társadalmi és kulturális különbségeket, megtartva ugyanakkor mindazon értékeket, amit magukkal hoznak. Résztvevőink többsége hátrányos helyzetű fiatal, aki először áll majd színpadon, az őket segítők pedig olyan szociálisan elkötelezett alkotók, akik a művészet eszközeivel szeretnék a társadalmat elfogadóbbá és nyitottabbá tenni. Az előadás egy kétéves módszertani folyamat része: négy ország négy művészeti szervezetének együttműködése, az Európai Unió támogatásával.

SZENTENDREI TEÁTRUM

Forrás:https://szinhaz.online/mar-csak-egy-kisbusz-kene-roma-szereplokkel-keszul-a-szentendrei-teatrum-