2022.04.29.

Tánc világnapja

Április 29-e, a Tánc világnapja

1982 óta április 29-én a Nemzetközi Táncbizottság felügyelete alatt ünnepli az egész világ a tánc művészetét. A klasszikus balett egyik óriásának tartott Jean-Georges Noverre (1727-1810) születésnapja esett anno erre a napra. Ennek állít emléket a tánc világnapjául választott dátum.

Világszerte ezen a napon hívják fel a figyelmet a Föld több országában a tánc fontosságára, arra ösztönözve az országok vezetőit, hogy a közoktatásban – kezdve az általános iskolától egészen az egyetemig – minél nagyobb szerep jusson e csodálatos művészeti ágnak.

A tánc az ember egyetlen olyan tevékenysége, ahol a testét használja eszközként gondolatainak, érzelmeinek vagy hangulatának kifejezésére. Az ősi kultúrákból származó csoportos táncok mai képviselői pont ugyanúgy szolgálják a közösségi összetartozás megerősítését, mint évezredekkel korábbi változataik. A tánc közösségformáló ereje a nemzetek táncaiban jól tetten érhető. A Nemzetközi táncnap, kiválóan alkalmasak arra, hogy testközelből megtapasztaljuk a tánc kifejező erejét, szépségét és közösségformáló hatalmát.

Forrás:https://www.oronk.hu/2020/04/28/tanc-vilagnapja/

 

A TÁNC VILÁGNAPJA - Balogh Béla a cigány táncművészet kiemelkedő alakja.

"Volt egyszer egy nagyecsedi szobafestő fiú, aki szivárványt tudott festeni maga körül azzal, ahogy táncolt. Balogh Bélának hívták. A szakmabeliek között sincs vita abban, hogy ő volt Magyarországon a legnagyobb cigány táncos." 

A Tánc Világnapját április 29-én ünneplik szerte a világon. A világnap céljai közé tartozik a tánc népszerűsítése, és hogy arra ösztönözzék a kormányokat, hogy minél nagyobb teret szenteljenek a táncnak az oktatási rendszerben az alapfokú oktatástól egészen az egyetemig.

Gazdag kultúránk egyik szegmense közé tartozik a cigány néptánc, mely önkifejezésünk talán legmeghatározóbb eszköze.

A „Szivárványtáncos” című film Balogh Béla portréját rajzolja meg.

1995-ben bekövetkezett váratlan halála mélyen lesújtotta a cigányságot, halálával a cigány tánckultúra egyik kiemelkedő alakját veszítettük el.

1975-ben kapcsolódott be az amatőr táncmozgalomba. Tíz évig a Vadrózsa táncegyüttes tagja volt. 1992-ben megalapította a Lindri (álom) táncszínházat, melynek haláláig vezetője volt.

Kitüntetései:

- 1982-ben a népművészet ifjú mestere.

- 1983-ban tánckategóriában megnyerte a televízió ki mit tud versenyét.

- 1984-ben Aranysarkantyú díjas táncos.

 

Forrás: Híres roma származású emberek Facebook oldala