„Ha neki sikerült, nekem is sikerülhet”

A versmondó „multitalentum cigányfiú”

Káli-Horváth Kálmán költő, festő, előadóművész, volt híradós bemondó, jelenleg a Budapesti Református Cigány Szakkollégium igazgatója, férj és két gyermek szerető apukája. Számos díja és elismerése mellett, idén a Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozata kitüntetést is megkapta a hátrányos helyzetű cigány diákokért végzett kiváló, tehetséggondozó szakmai munkájáért. Káli-Horváth Kálmán nemrégen egy különleges kezdeményezéshez is csatlakozott. A Dikh TV által életre hívott első Országos Online Cigány Versmondó Verseny szakmai zsűrijében láthatjuk hamarosan. A roma kulturális és közélet elismert alakja számos neves roma költő és író társaságában értékeli majd a versmondókat.

Ha neki sikerült, nekem is sikerülhet”

Káli-Horváth Kálmánnal a Dikh TV-ben beszélgettünk, miközben a tőle kapott nemrégiben megjelent, ajándékba hozott verseskötetét lapozgattuk. Beszélgetésünk apropója a nemrégiben kapott kitüntetése kapcsán a „honnét-hova” szakmai íve volt.

Engem is izgatott a versmondás. Automatikusan szépen ejtettem ki a szavakat már kölyökként is, és igényes volt a fülem arra, hogy az osztálytársaim is jól mondjanak verset. Ki is javítottam őket: ne úgy mondjátok, hogy „viz”, hanem úgy, hogy „víz”.” – egy korábbi interjúban így vallott versek iránti szeretetéről Kálmán. Nekünk is mesélt most a kezdetekről. Láttam Kálid Artúrt, – későbbi híres színészt- aki velem volt egy nevelőintézetben. Ő is göndör, fürtös, fekete gyerek volt, mint én. Azt éreztem, van valami közös bennünk. Mikor láttam a példaképemet, Kálid Artúrt a Ki mit tud című műsorban, eldöntöttem: ezt az utat én is bejárom majd. Ha neki sikerült, nekem is sikerülhet, hiszen ő még nálam is barnább bőrű volt. Igaz, ez akkor nem jelentett nekem semmit. Csak azt éreztem, ő is barna, én is, ő is göndör, én is, tehát én is lehetek olyan, mint ő”– repült vissza az időben és az emlékeiben a költő.

A tehetség utat tör magának

Káli-Horváth Kálmán, akkor még Horváth Kálmánként, az 1996-os Ki mit tud-ban robban be a köztudatba, amikor a nagyközönség is megismerhette vers és prózamondó tehetségét. Késbőbb József Attila versek mélyérzésű és kifejező szavalásával vált országosan is ismertté. A nehéz sorsú, barnabőrű, göndörhajú, nevelőotthonból érkezett fiatal fiú igazi színfolt volt az akkori tehetségek palettáján. Ezt követően kommunikációt tanult, majd a hosszú évekig a Duna TV bemondójaként nézett vissza ránk a képernyőről. Hogy még egyértelműbb legyen mindenki számára a roma származása, ezért később felvette a Káli nevet is, ami cigányul feketét jelent. Így lett Káli-Horváth Kálmán.

Tudás, tehetség, tapasztalat

Az egykori hátrányos helyzetű kisfiúból mára igazi példakép lett, és nemcsak a hátrányos helyzetű fiatalok számára. Méltán lehet is, hiszen a sokoldalú cigányfiú gyerekkorától kezdve nemcsak a szavalásban volt kiváló, hanem a képzőművészetben is hamar megvillantotta a tehetségét. Felnőtt korára pedig jelentős sikereket ért el. Festményei hazai és nemzetközi kiállításokon szerepeltek. Bár a tehetsége, szorgalma hihetetlen magaslatokba repítették őt, de soha nem feledte el mélységet, a kilátástalanságot, szegénységet, az állami gondozotti létet, mindazt, ahonnan jött. Olyannyira nem, hogy mindazt a tudást, tehetséget, tapasztalatot, amit a saját életéből hoz, nap, mint nap hitelesen sugározza az általa vezetett, Budapesti Református Cigány Szakkollégium diákjainak, akik a jövő roma értelmiségének meghatározó szereplői lesznek.

Ez több, mint egy szakkoli”

Közel harminc főiskolás, egyetemista diákjuk van jelenleg, akik a fővárosban tanulnak, és az ország minden tájáról nyertek felvételt ide. „Itt nemcsak lakhatást, kollégiumot kapnak hétfőtől péntekig” hangsúlyozza az igazgató. A gyakorta hátrányos helyzetből érkező fiataloknak létszükséglet az itt kapott ösztöndíj. A legtöbben a tanulmányaik mellett dolgoznak is, mert az otthon maradottakat is segíteni kell. A Budapesti Református Cigány Szakkollégiumban a diákoknak szó szerint védett környezetet biztosítanak. A fentieken túl, személyre szabott, egyéni mentorálást is kapnak a hallgatók. „Sokszínű programokkal várjuk őket „haza” az egyetemi órák után” – magyarázza Káli-Horváth Kálmán.

Többek között van itt médiaműhely, identitásműhely, kreatív-kézműves foglalkozás, angol-társalgási műhely, illetve, akinek szüksége van rá, egyéni angol nyelvórákra is lehetősége van. A szakmai program fontos eleme még a Biblia óra is. Mivel az intézményt a Református egyház tartja fenn, együtt megünnepeljük a keresztény ünnepeket, például a karácsonyt, a húsvétot is. Illetve nagyon fontosnak tartjuk az önkéntes munkát is. A szakkollégistáink már most, például korrepetálással, segítenek a hátrányos helyzetű általános és középiskolásoknak”- hangsúlyozza a vezető.

Jó ügyekhez is gyakorta csatlakozunk”

Káli-Horváth Kálmán és az általa vezetett Református Cigány Szakkollégium lelkes diákjai most éppen a már említett Dikh TV kezdeményezte Országos Online Cigány Versmondó Veresenyhez csatlakoztak szakmai megvalósító partnerként. Káli-Horváth Kálmán elmondta azt is, hogy a saját bőrén érezte azt, hogy mit jelent egy hátrányos helyzetű fiatalnak az, ha figyelnek rá és megmutathatja a tehetségét másoknak is. Illetve fontos üzenet lehet az is, hogy a vers is lehet „menő”. De még az is lehet, hogy valakit majd éppen ez a versmondóverseny indít el és motiválja arra, hogy a továbbtanulás újtára lépjen- fűzte tovább a reményeit az igazgató. „Diákjaink a médiaműhely foglalkozás keretében az esemény kommunikációját segítik. Mivel idén, a vírushelyzet miatt csak online térben valósulhat meg a versmondó verseny, ezért a Facebookra feltöltött vicces videóban magyarázzuk el például azt, hogy hogyan ne készíts versvideókat. A hibák kiküszöböléséhez mi a humort hívtuk segítségül, mert hisszük, hogy sokkal többet érhetünk el vele, mint a direkt okítással.” –magyarázza a szakkollégium vezetője. A szervezők hangsúlyozzák, hogy minden jelentkező mobiltelefonnal felvett, elszavalt versét a toldaverset@gmail.com-ra kell küldeni április 30- ig. Remélik azt is, hogy, jövőre már nemcsak online-ban, hanem offline-ban is meg lehet tartani a versmondó versenyt, mert ezzel az idén útjára indított Facebookos eseménnyel hagyományt kívánnak teremteni.

Neves szakmai zsűrit kértünk fel

Mint azt megtudtuk az esemény célja a tehetségek bemutatkozásán túl az is, hogy minél szélesebb körben terjesszék az egyetemes értékeket hordozó cigány irodalmat és költészetet.

Az Országos Online Cigány Versmondó versenyhez neves roma költő, író barátaim a hívó szóra rögtön csatlakoztak. Például Kalla Éva, Pethes Mária, Nagy Gusztáv, Horváth Kristóf, Molnár István Gábor. Sőt, szakmai partnerséget vállalt a Magyar Versmondók Egyesülete is. Az is fontos, hogy ezzel a programmal is gazdagodhat a megújuló Dikh TV kulturális kínálata. A zene, a tánc és az úgynevezett „mulatósabb” műfajok mellett végre meg tud jelenni egy olyan kezdeményezés is, amikor az írott szó és a cigányok „szellemóriásai” vannak a középpontban. Bár talán most még nem olyan „trendi” verset olvasni, verset mondani, de hátha ezzel a kezdeményezéssel szép lassan azzá tudjuk tenni.” –zárta a beszélgetést Káli-Horváth Kálmán.

(Baranyi Marcsi)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük