Hírek

 • Ismert stand-upos erősíti a Rádió Dikh délelőtti műsorát
  Ismert stand-upos erősíti a Rádió Dikh délelőtti műsorát   Lakatos László is csatlakozott a Fekete kávé műsorvezetőihez, amely felkérésre büszkén mondott igent a dumagép.   Új terepen próbálja ki magát Lakatos László, akinek neve ismerősen csenghet a stand-up kedvelői számára. A nagy nevettető mostantól a Rádió Dikh csapatát erősíti, a minden hétköznap délelőtt jelentkező ’Fekete Kávé’-ban. A stand-upos izgatottan vágott bele a rádiós munkába. „Óriás […]
 • Megkezdte működését az egyetlen roma rádió, a Rádió Dikh
  Megkezdte működését az egyetlen roma rádió, a Rádió Dikh   A 100.3 frekvencián, valamint a http://icast.connectmedia.hu/6121/live.mp3  internetes linken hallható Magyarország egyetlen roma rádiója, ahol reggeli műsorral, kívánságműsorral és számtalan, roma kultúrát, művészetet, gasztronómiát érintő közszolgálati jelentőségű műsorral várják a nagyérdeműt.    Egész napos adásfolyammal várja a hallgatókat a 100.3 frekvencián és a http://icast.connectmedia.hu/6121/live.mp3 internetes címen a Rádió Dikh, amely megkezdte teljeskörű működését. A rádió – […]
 • Már fogható a Rádió Dikh Budapesten és környékén, valamint az interneten
  Már fogható a Rádió Dikh Budapesten és környékén. Halgassa mindenki, aki szereti a jó cigányzenét, érdeklődik a hírek és a romákat érintő események iránt. A Rádió Dikh Budapesten az FM 100.3 frekvencián fogható a nap 24 órájában. Az adás az interneten is elérhető a icast.connectmedia.hu/6121/live.mp3 cimen.A próbaadás alatt várjuk a hallgatók véleményét, javaslatait. Rádió Dikh romákról nem csak romáknak.  
 • Bódi Barbara festőművész kiállítása a
    Bódi Barbara festőművész kiállítása nyilik a Madách Szinház Tolnay Szalonjában december 13. hétfőn 17 órától. A tárlat 2022. január 16-ig lesz látogatható a nagyközönség számára. Bódi Barbara (BoBa) tehetsége már gyermekkorban megmutatkozott. Pályafutása elején porcelánfestői, majd lakberendezői képesítést szerzett. Részt vett a Szentandrássy István által vezetett képzőművészeti kurzusokon. Néhány évet Torontóban töltött ahol az Academy of Art University Fine Art szakán tanult , majd […]
 • Eredményt hírdettek a Dikh Televízió és a Cine-Fest filmes pályázatán
  Kiválasztásra kerültek a Cine-Fest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál, valamint a megújult DIKH Televízió által hírdetett országos filmes pályázat győztesei. A versenyművek a méltó roma-kép témában indultak és a legjobb film, legjobb ötlet, legjobb képi megvalósítás kategóriákban díjazták a pályázókat. A felhívásra közel 40 filmalkotó pályázott. Neves szakmai zsűri döntése alapján a díjak 2021. szeptember 16-án Miskolcon, a Cine-Fest Roma-Kép program keretében kerültek átadásra. A díjátadót követően […]

Dikh Tv- ifjú felfedezettjei,  a Muro Phral (Tesvérek) formáció is elindul szerencsét próbálni az X-Faktorba

 

Az internetről tanultak meg gitározni, az iskolában is folyton énekeltek, mindenen doboltak, ami csak a kezük ügyébe akadt. Az iskolában az énektanárnő figyelt fel először rájuk, most pedig már hamarosan az X-Faktorban drukkolhatunk értünk. Muro Phral fiatalokból álló zenekar menedzsere Aranyosi Imre mesélt a Dikh Tv-nek a zenekar szakmai sikereiről, álmokról, további tervekről.

 

Azért lett ez a neve a zenekarnak, mert itt szó szerint szinte mindenki testvére, vagy unokatestvére egymásnak. A Muro Phral (testvérek) zenei formáció közel öt éve alakult. „Ez úgy volt, hogy a fiúk az iskolában a padokon doboltak szünetekben és az énekórákon. Egyszer csak az ének tanárnőjük érdemben is felfigyelt a három fiúra: Csabira, Szilire, Rolira és el is indította őket egy országos tehetségkutató versenyen, amit meg is nyertek.

Utána vettünk Szilinek (15) és Rolinak (15) egy gitárt és az internetről meg is tanultak gitározni. Bár régen voltak zenészek is, például cimbalmosok is a családban, de mára már sajnos kihaltak, így nem volt, aki tovább adja a zenei hagyományokat nekik.  Csabi az, aki  cajon kannázik, így ő lett a dobos is. Majd később Peti (21) is csatlakozott a zenekarhoz mandolinnal, amit ő is szintén az internetről tanult meg.  Három évvel később Bianka (16) énekesként csapatlakozott a csapathoz, így már öten vannak.” – meséli a menedzser.

A fiataloknak a zenélés mellett fontos a tanulás, a több lábon állás is, ezért szakmai képzésekben vesznek részt. Szili és Roli például hegesztőnek tanul, Bianka zeni tanulmányokat folytat, dzsessz-szakra jár, Csabi fodrásznak készül. Peti pedig már kijárta már az iskoláit, hegesztő lett.

A biztonságot adó szakmák mellett azért persze szeretnének majd sok koncertet, külföldi fellépéseket is. „Ami nagy öröm már nekünk, hogy Hollandiába már most van egy felkérésünk koncertre. Úgyhogy természetesen vannak a fiatal Muro Phral zenei csapatnak magasra törő,  művész álma is, saját CD-re is vágyunk és persze arra is, hogy  híresek legyünk!” – zárta a beszélgetést Aranyosi Imre, aki nemcsak a menedzserük, hanem az egyik fiú apukája is.

A fiatal zenei formációnak sok sikert kíván a Dikh Tv a továbbiakban is.  Reményeink szerint még sok ilyen és hasonló tehetséges fiatalt fogunk segíteni a kibontakozásban!

Baranyi Marcsi